İnsanlar Neden Sağlık Turizmini Tercih Ediyor?

İnsanlar Neden Sağlık Turizmini Tercih Ediyor?

Giderek artan sayılar ve istatistikler, sağlık turizminin muazzam popülaritesini göstermektedir. Günümüzde dünyanın her yerinden hastalar sağlık hizmetleri için başka ülkelere seyahat ediyor. Bunu yaparak, sadece seyahat paketlerinin avantajlarından yararlanmıyorlar, paradan ve zamandan da tasarruf ediyorlar.

Hastalarınız tedavi amaçlı bir yolculuğa çıkmadan önce, destinasyon ve sağlık kuruluşu hakkında detaylı araştırmalar yapmaktadırlar. Her birinin, özellikle sağlık sorunları hakkında konuşursak, farklı ihtiyaçları ve toleransları var. Sağlık turistleri, tedavinin birinci sınıf kalitede olmasını gözetirken aynı zamanda kendileri için en ekonomik olanı seçme eğilimindedirler.

Maliyet açısından konuşursak sağlık turizmi hem hastalara hem de sağlık tesislerine çok büyük faydalar sağlamaktadır. Bu faydaların temelinde, gelişmiş ülkelerdeki sağlık hizmetlerinin gelişmemiş veya gelişmekte olan ülkelere göre çok daha düşük olması vardır. Bunun yanında bir de sağlık turizmi yapılacak ülkedeki sağlık hizmetlerinin kalitesi ve seviyesi gelişmiş ülkeler ile yarışır bir seviyede ise sağlık turizmi daha da mantıklı hale geliyor.

Ayrıca bu bölümde, herhangi bir potansiyel hastanıza, sağlık turizminin bir bütün olarak neyi ifade ettiğine dair içgörü edinebilmek için gerçek hasta vakalarını okuyacaksınız. Bu yazı, potansiyel hastalarınızın endişelerini ve sorunlarını bilerek onlarla en doğru etkileşimi kurmanızı sağlamayı amaçlamaktadır.

Bu yazıda ilk önce insanların sağlık turizmini tercih etmedeki nedenlerini konuşacağız. Daha sonra gerçek hasta vakaları ile konuyu pekiştireceğiz. Peki, insanlar neden sağlık turizmini tercih ediyor?


Düşük Maliyet

Sağlık turizmini tercih etmenin ardındaki en önemli sebeplerden biri düşük maliyet. Gelişmiş ülkelerde yaşamanın maliyeti nispeten daha yüksektir. İnsanların yeni teknolojik ürünler satın alması, sigorta harcamaları, araba ve ev kredileri derken pek çok düzenli harcama yapması gerekiyor. Bu harcamalara bir de yüksek maliyetli bir sağlık hizmetini eklemek herkesin tasarruflarını ve bütçe planlarını yok edecektir.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, bu tek başına birey için değil, dünya genelinde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin hükümetleri için de bir sorun. Dünya Sağlık Örgütü raporu, bu beklenmedik durumun yüz milyonlarca insanı her zamankinden daha fakir yaptığını da gösteriyor. Dolayısıyla alternatif sağlık turizmi ihtiyacı, uygulanabilir bir çözüm olarak ortaya çıkıyor.

Obamacare öne çıktığında bile sadece ABD’de yaklaşık 47 milyon sigortasız insan vardı. Bu sigortasız insanların çoğu yurtdışında sağlık hizmeti arıyor ve gelecekte de herkes için uygun maliyetli sağlık hizmeti uzak bir hayal olduğu için bunu yapmaya devam edecekler. ABD’deki sağlık hizmetlerinin ücretleri düşünüldüğünde, sigortasız bir insanın alacağı en ufak bir hizmetin faturasının mali olarak çok yorucu olduğu da bilinmekte.

Bir hasta sağlık hizmeti almak için yurt dışına seyahat etmeye karar verdiğinde, sağlık hizmetlerinin yanı sıra seyahat ve konaklama ücretlerini de öder. Bütün bunlar, bir paket olarak alındığında veya ayrı ayrı rezerve edildiğinde, gelişmiş bir ülkede hastaların tek başına tıbbi hizmetler için ödemek zorunda olduklarından çok daha ucuza gelir. Sonuç olarak, daha az imkana sahip olanlar ve / veya tıbbi tedavilerinde büyük tasarruf etmek isteyenler ve diğer ülkeleri ziyaret etmekten hoşlananlar, otomatik olarak potansiyel sağlık turistleri haline gelmektedir.

Düzenli olarak tıbbi tedavi ihtiyaçları ve yılda en az bir kez tatil planladıkları için sağlık turizmi daha da mantıklı hale geliyor. Zamandan ve paradan tasarruf etmek için insanlar hem sağlık hem turizm harcamalarını birleştirebiliyorlar.


Bekleme Süresi

Gelişmiş ülkelerdeki hastaların sağlık bakımı için gelişmekte olan ülkelere seyahat etmelerinin tek sebebi maliyet değildir. Fransa ve Birleşik Krallık gibi birçok gelişmiş ülke, kusursuz prosedürleriyle hastalarına mükemmel hizmetler sunan çok etkili bir kamulaştırılmış sağlık sistemine sahiptir.

Tabii madalyonun bir de diğer yüzü var. Bu gelişmiş ülkelerin sağlık sistemleri de bu durumdan istisna değil. Bu sağlık sistemlerine hayran olanlar, hastaların bazı özel ve karmaşık tedaviler ile sağlıklarını daha da kötüleştirebilecek veya en azından tedavi sonrası bakım hizmetini bekledikleri sırada rahatsızlık verebilecek prosedürler için bazen uzun süre beklemek zorunda kaldıklarını unutmamalıdır.

Öte yandan, sağlık turizmi hastalara en iyi ve ekonomik sağlık hizmetini aramak için dünyanın farklı bir yerine seyahat etme fırsatı sunar. Popüler sağlık turizmi destinasyonları, bekleme süresini azaltmak, seçenekler sunmak ve birinci sınıf sağlık kurumları ve yüksek nitelikli doktorlar ile mümkün olan en iyi bakımı sağlamak için ellerinden geleni yapıyorlar.


Kaliteli Tedavi

Dünyadaki birçok ülke uygun sağlık hizmetleri altyapısından yoksundur. Bu, köklü ve kaliteli sağlık sistemlerine sahip gelişmiş ülkeler için bile geçerlidir. Böyle bir durumda, kaliteli hizmet alabilen ancak kendi ülkesinde bulamayanlar elbette yurtdışına seyahat etmeye karar verecektir. Sağlık turizmi, bu tür hastalara, tedavinin kolayca elde edilebileceği değil, aynı zamanda dünya standartlarında ve uygun maliyetli olduğu başka ülkelere seyahat etme fırsatı sunar.

Dünyanın dört bir yanındaki popüler sağlık turizmi destinasyonları, Joint Commission International (JCI) tarafından belirlenen katı düzenlemelere tabi tutulmaktadır. Kuruluş, sağlık hizmeti sağlayıcıları için katı standartlar belirler. Bu sağlık tesisleri, hastalara tedaviler, çeşitli son derece hassas ameliyatlar ve prosedürler ile birinci sınıf postoperatif bakım sağlar.

Kaliteli bakım aramak sadece gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere seyahat eden insanlarla ilgili değildir. Üçüncü dünya ülkelerinden veya gelişmekte olan bir ülkeden herhangi bir varlıklı kişi, kendisine en iyi bakımı sunan ülkelerde sağlık hizmeti alabilir. Bu durumda, bu tür bir seyahatin ilk ve en önemli amacı kaliteli bakıma ulaşmaktır.


Belirli Tedavilere Sınırlı erişimi Olan veya Hiç Olmayan Kişiler

Bir de gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde, belirli tedavilere erişimi olmayan insanlar var. Böyle bir durumda, ciddi bir tedaviye ihtiyaç duyan ve bekleyemeyecek durumda olanlar, zamanında sağlık hizmeti almak için yurtdışına gitmek zorundalar. Burada sağlık turizmi, hastaya mümkün olan en iyi sağlık hizmetini mümkün olan en düşük fiyatla sunduğundan kurtarıcı rolüne bürünmüştür.

Tıbbi tedavi için yurt dışına seyahat eden kişiler için altyapı eksikliği tek durum değildir. Hatta birçok ülkede insanların çeşitli tedaviler için yurtdışına seyahat etmelerine neden olan yasal bazı düzenlemeler bulunmaktadır. Bu düzenlemeler bazı tedavilere izin verirken bazılarını yasaklamaktadır. Tedavileri ve prosedürleri kategorize eden katı yasaların, güçlü yasal ve etik kuralların olduğu ülkelerin vatandaşları bu tedavileri görebilmek adına başka ülkere seyahat edebilirler.

ABD’den bahsedecek olursak, FDA bazı kök hücre tedavilerine düzenlemeler getiriyor. Orta Doğu’ya gelince, buradaki ülkelerin çoğu, her türlü kürtajı yasaklıyor ve hastaları ilgisiz donörlerden herhangi bir organ almaktan caydırıyor. Örneğin Hindistan’da cenin cinsiyetinin belirlenmesi yasa dışıdır ve ciddi hapis cezasına tabidir, oysa bazı ülkeler yasal olarak buna izin vermektedir. Hatta bazı ülkelerde, kısırlık tedavisi aramak bile yasaktır.

Bahsedilen tüm bu durumlar, kişileri tedavi görmek için yurtdışına seyahat etmek zorunda bırakırken aynı zamanda sağlık turizmi sektörünün ivmelenmesine katkı sağlamaktadır.


Mahremiyet İsteyenler

Mahremiyet, bazıları için sağlık turizmini tercih etmenin tek sebebidir. Sağlık turizmi, görmekte olduğu tedavileri veya geçirdikleri ameliyatları gizli tutmak isteyenler için en iyi seçenektir. Böyle bir talep genelde tedavilerinin ve prosedürlerinin kamuya açıklanmasını istemeyen yıldızlar ve ünlülerden gelir..

Başkalarından saklanmayı tercih ettikleri tedaviler arasında ise bazı kozmetik ameliyatlar, kısırlık veya diğer hastalıklar yer alıyor. Bu durumlarda sağlık turizmi, bu tür insanlara ülkelerini terk etme ve arzu ettikleri sağlık hizmetini yurtdışında arama şansı sunar.


Kişiselleştirilmiş Bakım İsteyenler

Artan nüfusla birlikte, sınırlı sayıda doktor olmasına rağmen bakılması gereken çok fazla hasta var. Bu nedenle, sınırlı sayıda doktorun her hastayla tek tek ilgilenememesi oldukça doğaldır.

Bazı durumlarda, insanlar kişiselleştirilmiş bakım için ekstra ödeme yapmaya hazırdır.

Uygun doktorların veya tıp uzmanlarının bulunmaması, hastaları alternatifler aramak zorunda bırakır, burada sağlık turizmi en iyi alternatiflerden biri olarak ortaya çıkar. Sağlık turizmi, hastanın kendi ülkesinde ödemek zorunda kalabileceği maliyetin çok altında daha iyi bakım veya kişiselleştirilmiş bakım isteyenlere hitap eder.


Rahatlamak İsteyenler, Tedavi Sonrası Turistik Faaliyetlerde Bulunurlar

Yabancı bir ülkede kaliteli bir sağlık hizmeti aldığınızda, aynı zamanda dinlenmek ve iyileşmek için yeterli zamanınız olur ve bu da hizmet paketinize dahildir. Bu, insanlara tıbbi tedaviyi tercih etmeleri için bir başka neden sağlar. Sağlık turistleri eğlenirken iyileşme anlamına gelir. Sağlık turizmi ayrıca potansiyel hastalara rahatlatıcı bir atmosferde iyileşme şansı da sunar.

Bir hastanın tıbbi prosedür veya ameliyattan sonra sadece hızlı bir şekilde iyileşmeye değil, aynı zamanda tedavinin olumlu sağlık etkilerine de hızlı bir şekilde sahip olması gerekir. Bu durum ise ancak uzun süreli bir dinlenme ile mümkündür. Sağlık turizmi sayesinde insanlar rahatlatıcı ve kişiselleştirilmiş paketlere ulaşabildikleri için kendi ülkelerinde sağlık hizmeti aramaktansa böyle bir paketi satın alıp başka bir ülkeye seyahat etmeyi tercih ederler.

Yakın zamanda yapılan bir çalışma, bir hastanın evden uzakta bir atmosferde – tercihen turistik bir yerde veya yeni bir yerde – çok daha hızlı ve daha iyi bir şekilde iyileştiğini doğruluyor. Bunun nedeni, bir hastanın yurtdışındaki bir turistik yerde güzel anlar geçirmesi ve sağlığına odaklanmak için daha fazla zaman kazanmasıdır.


Kendi Ülkelerinde Sağlık Hizmeti Arayan Gurbetçiler

Bir de tedavi için ülkelerine geri dönmeyi seven insanlar var. Gurbetçiler için anavatanların da sağlık turizmini tercih etmek için pek çok sebep vardır. Anavatanlarında kendilerini daha rahat hissedecek olmaları bunlardan biri olarak gösterilebilir.

Hastaların çoğu, yaşadıkları ülkede daha maliyetli olan tedaviler için anavatanlarını seçiyorlar. Örneğin, Almanya’da yaşayan Türkler, Almanya’da 5-10 katı veya daha fazlasını harcamaktansa kalp ameliyatı veya kalp kapakçığı nakli için Türkiye’ye gitmeyi tercih ediyorlar. Gurbetçilerin pek çoğunun da tatil için zaten Türkiye’ye geldiğini düşündüğümüzde bu ziyareti uygun fiyatlı bir sağlık hizmeti ile birleştirmek gerçekten çok cazip.

Bunların dışında, bir gurbetçi alacağı sağlık hizmetinin kalitesini pek çok yoldan değerlendirebilir. Öncelikle anavatanlarında bulunan arkadaşları veya akrabalarından bu tesisin kalitesini öğrenebilirler. Ayrıca dil problemi yaşamadan internet üzerinden yapılan değerlendirmeleri rahatça okuyup anlayabilirler. Aynı zamanda gurbetçiler, anavatanlarına döndüklerinde herhangi bir kültürel engelle de karşılaşmayacaklarını bilirler. Bundan dolayı gurbetçiler için anavatanlarına yapılan sağlık turizmi her açıdan çok mantıklıdır.


Sigorta Şirketleri, İşverenler Hastayı Sağlık İçin Yurtdışına Seyahat Etmeye Teşvik Ediyor

Sağlık sigortası şirketleri de çeşitli tedaviler için yurt dışına sigortalı hasta göndermeye başladı. Amaç, yerli topraklarda karşılanamayacak kadar maliyetli olan tedaviler ve prosedürler için sağlık maliyetlerini düşük tutmaktır. Bu durumda hem sigorta şirketi maliyetini düşürüyor, hem de hasta kişi farklı bir ülkeyi deneyimlerken sağlık hizmetini aynı kalitede almış oluyor. Bir nevi kazan-kazan durumu.

Sigorta şirketleri ve işverenler, çalışanlarına her türlü sağlık ihtiyacı için ödeme yapmakla yükümlüdür. Sonuç olarak, sigortalıları ve çalışanları sağlık için yurt dışına seyahat etmeye teşvik eden sigorta şirketleri ve işverenlerin sayısı her geçen gün artmaktadır.

Sigorta şirketleri, maksimum parasal faydayı sağlamak için poliçelerine sağlık turizmini dahil etmekte ve giderek daha fazla hastayı tedavi için yurtdışına gitmeye teşvik etmek gibi önlemler almaktadırlar. Bu noktada sağlık turizmi destinasyonlarında bulunan sağlık tesislerinin ve acentelerin gelişmiş ülkelerdeki sigorta sistemini, ayrıca bu ülkelerde bulunan sigorta şirketlerini bilmeleri büyük önem arz etmektedir. Bu sigorta şirketlerinden biri ile yapılacak bir ortaklık anlaşması uzun vadede pek çok sağlık turistine rahatça ulaşmayı sağlayacaktır.

Eğitim süreci hakkında bilgi almak için hemen videoyu izle!

Bize e-posta gönderin:

info@danisarak.com.tr

veya
Bizi telefon ile arayın:

+90 (533) 030 31 51