Sağlık Turizmi ve Devlet Teşvikleri

Sağlık Turizmi ve Devlet Teşvikleri

Sağlık turizmi, pek çok gelişmekte olan ülkenin en büyük gelir kaynaklarından biri olmaya doğru adım adım ilerliyor. Özellikle kur farklarından dolayı sağlık masraflarının ülkeden ülkeye oldukça yüksek miktarlarda değişmesinden dolayı sağlık turizmi bu ülkelere büyük gelirler vaat ediyor.

Bu gelirleri artırmak için sektöre başarılı ve vizyoner insanların girebilmesi önemli. Bu noktada, Ticaret Bakanlığı yurtdışına yapılan hizmet satışlarında çeşitli destekler ve teşvikler veriyor.

Sağlık turizmi, Ticaret Bakanlığı tarafından döviz kazandırıcı hizmet ticareti olarak görülüyor. Bu sebeple, bu sektörde işletmelerin yaptığı pek harcama bakanlık teşvikleri ile birlikte geri alınabiliyor. Teşvikler ise göstermelik yapılan teşvikler değil. Pek çok alanda harcamaların yüzde 50-60’ını karşılayan teşvikler, bazı alanlarda ise yüzde 75 gibi oranlara kadar çıkabiliyor.

Sağlık turizmi devlet teşviklerinden yararlanmanın ilk ve en önemli koşulu ise sağlık turizmi yetki belgesini almış olmak. Aksi halde teşviklerden yararlanmak mümkün değil.

Sağlık turizmi devlet teşvikleri, diğer teşvik verilen sektörlerde olduğu gibi Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan Destek Yönetim Sistemi(DYS) üzerinden yapılmaktadır.

1. Sağlık Turizmi Devlet Teşvikleri Hangi Alanlarda Veriliyor?

Sağlık turizmi devlet teşvikleri, bir işletmenin sağlık turizmi yaparken karşısına çıkabilecek pek çok alanı kapsıyor. Bu alanları birlikte inceleyelim.

Rapor ve Yurtdışı Şirket Alımına İlişkin Danışmanlık Faaliyetleri

Sağlık turizmi ile uğraşan aracı kuruluş veya sağlık kuruluşunun bu kapsamda teşviklerden faydanalabilmesi için “Rapor/ Yurtdışı Şirket Alımına Yönelik Danışmanlık Desteği Ön Onay Başvuru Belgeleri” ile ilgili yerlere müracat ederek ön onayı almış olmalıdır. Bu teşvik kapsamında yararlanılabilecek hizmetler şunlardır:

  • Pazar araştırmaları ile ilgili raporların satın alınması
  • İlgili sektör, ülke, milletlerarası yönetmelik, veri madenciliği/ veri izleme/ değerlendirme faaliyetleri yabancı şirket ya da marka üzerine odaklanan raporların hazırlanması için harcanan giderler veya bu alanlarda hazırlanmış raporların alınması
  • Yabancı firma/ şirket alımı danışmanlık hizmetleri

Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer husus, alınan raporların destek başvuru tarihinden önce en fazla 2 sene içerisinde hazırlanmış olması gerekmektedir. Hizmet alımından sonra DYS üzerinden gerekli evraklar ile başvuru yapılır. Bu teşviğin tutarı yıllık yüzde 60 oranında en fazla 200 bin ABD Doları olacak şekildedir.

Ürün ve Hizmet Tescil Desteği

Ülkemizde sağlık turizmi faaliyeti gösteren acente ve sağlık kuruluşlarına yurt dışında yapılan hizmet ve ürün tescili, ve yurtiçinde tescilli olan markalarının yurtdışında tescili için teşvik sağlanmaktadır.

Bu teşvik kapsamında, hizmetin, ürünün veya markanın tescil ettirileceği ülkede yapılacak bu konu ile ilgili zorunlu araştırmaların(bu ürün, hizmet veya marka daha önce tescil ettirilmiş mi? gibi) giderleri de yine bu teşvik kapsamında desteklenmektedir.

Destek başlangıç tarihi olarak ilk teşvik başvurusunda yer alan en eski faturanın tarihi baz alınır. Bu tarihten önce yapılmış harcamalar bundan dolayı desteklenmez.

Bu teşvik yıllık yüzde 50 oranında ve en fazla 50 bin ABD Doları tutarındadır.

Belgelendirme Teşviği

Belgelendirme teşviğinin kapsamında bulunan belgelendirmeler aşağıda listelenmiştir.

  • Eğitim harcamaları
  • Başvuru ve evrak inceleme harcamaları
  • Belgelendirme tetkik giderleri
  • Test/Analiz harcamaları
  • Belge kullanım bedelleri
  • Yenileme harcamaları
  • Zorunlu kayıt harcamaları
  • Gözetim giderleri
  • Danışmanlık harcamaları
  • Yenileme harcamaları

Bu kapsamda alınması için teşvik verilen sertifikalar ise şunlardır.

  • OHSAS 18000 Serileri
  • JCI (Joint Comission International) Akreditasyonu
  • TEMOS Sertifikaları
  • ISO/IEC 14000 Serileri
  • Avustralya Sağlık Standartları Uluslararası Konseyi (ACHSI)
  • QHA Trend Akreditasyonu
  • Sağlık Akreditasyon Standartları (SAS Belgesi)

Tanıtım, Pazarlama ve Reklam Teşvikleri

Bu kapsamda yurtdışı için reklam, tanıtım ve pazarlama amacı ile hazırlanan tüm materyaller, dijital faturalar ve reklam içerikleri diğer belgeler ile Ticaret Bakanlığına sunulmalıdır. Bu teşviğin süresi teşviğe başlanan aydan itibaren 4 yıldır. Teşvik tutarı giderlerin yüzde 60ı olarak yıllık en fazla 400 bin ABD Doları olarak belirlenmiştir.

Teşvik kapsamındaki faaliyetler şu şekilde listelenebilir:

  • Sergi ve Gösterim faaliyetleri
  • Kokteyl
  • Seminer
  • Konferans
  • Marka Lansmanı faaliyetleri
  • Dijital Reklamlar (Google Ads, Facebook Business vb.)
  • Televizyon ve Radyo reklamları

Ayrıca, maliyeti 20 bin ABD Dolarını aşan ve dijital olarak faturalandırılamayan tanıtım ve reklam faaliyetleri tanıtım yapılmadan önce Ticaret Ataşeliği’ne onaylatılmalıdır.

Yurt Dışı Birim Desteği

Sağlık turizminde faaliyet gösteren işletmelerin doğrudan veya yurt dışında faaliyet gösteren işletmeleri üzerinden açılan birimlerin kira ve komisyon giderler Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenir. Bu destek, yüzde 60 oranında yıllık birim başına en fazla 120 bin ABD Doları olarak belirlenmiştir.

Birimle ilgili ödemelerin değişmesi durumunda, işletme, gerekli sözleşmeleri ve evrakları Ticaret Bakanlığına sunar ve Ticaret Müşavirliğinin incelemelerinden sonra uygun bulunursa teşviğe yeni giderler üzerinden devam edilir.

Yurt dışında bulunan birimin kapatılması halinde, kapatma tarihinden sonra 1 ay içerisinde bu durumu Ticaret Bakanlığına bildirmelidir.

Bu teşviğin süresi ilk desteğin verildiği aydan itibaren 2 yıldır.

Danışmanlık Desteği

Ülkemizde sağlık turizmi yapan işletmelerin uluslararası rekabette var olabilmesi için Ticaret Bakanlığının belirlediği konularda danışmanlık hizmeti almaları teşvik edilmektedir. Teşvik miktarı yüzde 50 ve yıllık en fazla 200 bin ABD Dolarıdır. Danışmanlık desteğine başvuru diğer destek kalemlerinde olduğu gibi DYS üzerinden yapılır.

Acente Komisyon Desteği

Bilindiği üzere, acenteler gelirlerini getirdikleri hasta üzerinden kazanmaktadırlar. Ticaret Bakanlığı, acentelere ödenen komisyonları yüzde 50 oranında ve yıllık en fazla 100 bin ABD Doları olacak şekilde desteklemektedir.

Bu teşvik için en önemli husus faturalamadır. Teşvikten faydalanmak amacı ile sunulacak faturalarda hizmetin niteliği ve ücreti net bir şekilde belirtilmelidir. Aksi takdirde başvurunun olumsuz sonuçlanması kaçınılmaz olacaktır.

Bu teşvikin süresi yararlanılmak istenen ilk ödemeden itibaren 4 yıldır.

Tercümanlık Çalışmaları Desteği

Sağlık turizmi yapan işletmeler tercümanlık hizmetlerine genellikle ihtiyaç duyarlar. Ticaret Bakanlığı bu konuda personel istihdam eden firmalara destek sağlar.

Bu teşvik için dikkat edilmesi gereken husus dil yeterlilik belgeleridir. Eğer işletme tercümanlık hizmeti için kişi veya kişileri istihdam ediyorsa bu kişilerin dil yeterlilik belgeleri, eğitim bilgileri ve iş tecrübelerini gösteren belgeleri başvuru sırasında sunmalıdır. Bir diğer önemli husus ise, eğer tercümanlık hizmetini işletmede bulunan başka bir çalışan yapıyor ise, bu destekten faydalanılamaz. Yani kişinin istihdam sebebi tercümanlık olmalı ve buna uygun eğitim düzeyi ve dil yeterlilik belgeleri bulunmalıdır.

Bu teşvik kapsamında istihdam edilen en fazla 2 personelin maaşları, aylık brüt maaşları üzerinden yüzde 50 oranında ve yılda en fazla 25 bin ABD Dolarına kadar desteklenir.

Teşvik, ilk desteğin verildiği andan itibaren 48 ay boyunca devam eder.

Hasta Yol Desteği

Hasta Yol Desteği kapsamında Türkiye’ye seyahat eden hastaların yol masrafı belirli oranlarda karşılanmaktadır. Şartlara daha detaylı bakacak olursak, tarifeli uçak seferi ile Türkiye’ye gelen hastaların uçak ve diğer ulaşım giderleri hasta başına yüzde 50 oranında ve 1000 ABD dolarına, tarifesiz uçak seferi ile Türkiye’ye gelen hastaların hasta başına 200 ABD Dolarına kadar ulaşım giderleri karşılanmaktadır.

Bu teşvik için en önemli husus, hastanın ülkeye varışının ardından 7 gün içerisinde bu desteğe başvurulmasıdır. Aksi halde, başvuru kabul edilmeyecektir.

Bu destekten, teşvik ödemesi alınan ilk hastanın ülkeye giriş tarihinden itibaren 48 ay boyunca yararlanılabilir.

Ülke İçerisinde Yurtdışına Hitaben Yapılan Eğitim ve Tanıtım Faaliyetleri İçin Verilen Destekler

Sağlık turizmi yapan işletmelerin düzenlenecek yurtdışına hitaben ülke içerisinde eğitim ve tanıtım faaliyetleri için yurt içinde düzenlenecek tanıtım ve pazarlama ve tanıtım etkinliklerinin giderleri yüzde 50 oranında en fazla 50 bin ABD Doları tutarında desteklenir. Aynı kapsamda yurt içinde gerçekleştirilen eğitim programlarına yönelik harcamalar yüzde 50 oranında yıllık en fazla 100 bin ABD Doları tutarında desteklenir.

Bu teşvik kapsamına dahil olan faaliyetler aşağıda listelenmiştir.

  • Faaliyete katılım sağlayacak yabancı katılımcıların ulaşım ve transfer harcamaları
  • Organizasyon giderleri (yer kirası, araç gereç kirası vb.)
  • İştirak eden katılımcıların konaklama giderleri (günlük kişi başı 150 ABD Dolarına kadar)
  • Halkla ilişkiler ve danışmanlık giderleri
  • Tercümanlık giderleri
  • İştirak eden konuşmacı ve konuşmacılara verilen ücret
  • Katalog, broşür ve tanıtım malzemeleri giderleri

Sağlık turizmi devlet teşvikleri, görüldüğü üzere pek çok alanda ve yüksek miktarlarda verilmekte. Ancak teşvikler konusunda asıl önemli olan, bu teşvikleri işinizde nasıl kullanabileceğiniz ve bu şekilde işinizi nasıl büyütebileceğiniz. Sağlık turizmi eğitiminde, uygulamalı olarak teşvik başvuru süreçlerini öğrenirken, bu teşvikleri işinizi büyütmek için nasıl kullanacağınızı da öğrenebilirsiniz.


Kaynakça

https://ticaret.gov.tr/


Danisarak.com.tr olarak, Sağlık Turizmi ve Devlet Teşvikleri konusunda sizlere yardımcı olmak isteriz. Bizimle iletişime geçmek isterseniz, tıklayın...

Eğitim süreci hakkında bilgi almak için hemen videoyu izle!

Bize e-posta gönderin:

info@danisarak.com.tr

veya
Bizi telefon ile arayın:

+90 (533) 030 31 51