Güneş Enerji Sistemlerinin Çalışma Prensipleri Nelerdir?

Güneş Enerji Sistemlerinin Çalışma Prensipleri Nelerdir?

Güneş enerjisi, elektrik enerjisine ya da termal enerjiye dönüştürülebilen en temiz yenilenebilir enerji kaynaklarından biridir. Dünya üzerinde pek çok ülke, güneş enerjisi kullanımı bakımından son derece geniş kaynaklara sahiptir. Güneş enerjisi teknolojileri ticari, endüstriyel veya bireysel kullanımlar için oldukça ekonomik ve verimli çözümler sunar.

Güneş Enerjisi Paneli Nedir ve Nasıl Çalışır?

Dünyadan 150 milyon kilometre uzaklıkta bulunan ve nükleer bir reaktör olan güneş, her bir saatte dünyanın yıllık enerji gereksinimini karşılayabilecek düzeyde enerjiyi yeryüzüne gönderir. Küçük paketler ve fotonlar halinde dünyaya ulaşan bu enerji, karbon salınımına neden olmayan yenilenebilir bir enerji türüdür. Güneş modülü olarak da bilinen güneş panelleri; silikon hücre katmanı, metal çerçeve, cam muhafaza ünitesi ve elektriğin aktarılmasını sağlayan kablolardan oluşur.

Bir ametal olan silikon, güneş ışığının emilmesine ve elektrik enerjisine dönüştürülmesine olanak tanıyan iletken özelliklere sahip bir elementtir. Bu nedenle güneş paneli yapımında silikon malzeme kullanılır. Güneş ışığı silikon hücreye çarptığında oluşan reaksiyon sonucu bir elektrik akımı başlar. “Fotovoltaik etki” olarak da bilinen bu özellik, güneş panellerinin ana çalışma prensibini oluşturur. “Güneş enerjisi panelleri nasıl çalışır?” sorusunun cevabını şu şekilde özetleyebiliriz:

  • Silikon malzeme, güneşten enerji paketleri halinde gelen radyasyonu emer.
  • Fotonlar halinde güneş paneline gelen ışınlar, silikon solar hücrelerle etkileşime girer ve elektronların hareketi başlar.
  • Silikon hücrelerde elektron hareketleri sonucu doğru akım (DC) formunda oluşan elektrik, kablolar vasıtasıyla kullanılacak olan elektrikli cihazlara taşınır.
  • Kullanılan güneş enerjisi paneli türüne göre, üretilen doğru akım formundaki elektrik bir invertöre taşınıp alternatif akıma (AC) dönüştürülebilir.

Silikon malzemeden üretilen birden çok solar hücrenin bir araya gelmesi ile “solar paneller” oluşur. İçerisinde çok sayıda solar panel yer alan sistemlere ise solar enerji sistemleri denir. Kurulan bir solar enerji sisteminin toplam gücü, sistemde yer alan panel sayısıyla doğru orantılıdır. Ticari ya da endüstriyel amaçlı kullanım için tasarlanan solar enerji sistemlerinde, yüksek enerji gereksinimini karşılayabilmek amacıyla çok sayıda solar panel kullanılması gereklidir.

Yenilenebilir Enerji Kaynağı: Güneş Panelleri

Güneş enerjisi pek çok farklı alanda ve sektörde kullanılan bir enerji türüdür. Farklı enerji ihtiyaçları için son derece temiz ve yenilenebilir bu enerji türü ile ilgili günümüzde çok sayıda proje gerçekleştirilmektedir. Güneş enerjisi, gelişen teknolojiye paralel olarak oldukça verimli bir enerji kaynağı olarak da ön plana çıkar. Tüm bu üstün özelliklerine karşın, günümüzde dünya enerji ihtiyacının ancak yüzde üçünden daha azı güneş enerjisi ile karşılanmaktadır. Ancak teknolojik ilerlemelerle birlikte maliyetler düştüğü ve performans önemli ölçüde arttığı için güneş enerjisine olan ilginin de gittikçe yükselmekte olduğunu söyleyebiliriz.

Güneş enerjisi, çevre dostu ve verimli olmasının yanı sıra oldukça ucuz bir yenilenebilir enerji kaynağıdır. Dünyanın herhangi bir yerinde güneş enerjisinden faydalanmak için sadece uygun miktarda güneş ışığı gören bir alan ve gerekli sistemlerin kurulumu yeterlidir. Bu durum sürdürülebilir enerji üretimi açısından son derece önemli bir avantaj yaratır. Petrol, kömür ve gaz gibi yakıtların aksine, güneş enerjisinde kaynakların tükenmesi gibi herhangi bir problem söz konusu değildir.

Güneşimiz var olduğu sürece, yüksek enerji taşıyan güneş ışınları yeryüzüne ulaşmaya devam eder. Bu enerjinin çok azının bile verimli şekilde kullanılması ise teorik olarak dünyanın tüm enerji ihtiyacını karşılamaya yeterlidir. Güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynakları, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde büyük rağbet görmektedir. Son derece çevre dostu olması, az bakım gerektirmesi, düşük işletme maliyetleri ve kolay kurulum özelliği güneş enerjisi sistemlerini cazip hale getiren en önemli faktörlerdir.

Ev İçin Güneş Enerjisi Panelleri

Panel teknolojisinde yaşanan ilerlemeler, maliyetlerin düşmesi ve verimliliğin artması evlerde güneş enerjisi kullanımını artıran en önemli faktörler arasındadır. Bu açıdan, yenilenebilir enerji kaynakları içinde güneş enerjisinin bir trend haline gelmekte olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Doğayı kirletmeyen, karbon salınımı yaratmayan ve herhangi bir sera gazı oluşturmayan solar enerji, son derece çevre dostu ve güvenlidir. Bu temiz enerji türünden faydalanmak için evin panel montajına uygun ve yeterli güneş ışığı alan bir konumda olması yeterlidir.

Evler için güneş enerjisi kullanımını cazip kılan en önemli faktörlerden biri de bu enerji türünün son derece ucuz olmasıdır. Solar enerji sistemlerine sadece bir kez yatırım yaparak, genel elektrik şebekesindeki öngörülemeyen artışlardan korunabilir ve ucuz elektriğin keyfini çıkarabilirsiniz. Güneş enerjisi sistemlerinin bir parçası olan ve enerjiyi depolayan bataryalar, yağmurlu günlerde ve gecelerde bile üretilen elektrik enerjisinin kullanılmasını sağlar.

Güneş Enerjisinin Avantajları Nelerdir?

Çevre dostu ve yenilenebilir olması, bakım maliyetlerinin azlığı ve tesis giderlerinin dışında bedava olması güneş enerjisinin en önemli avantajlarıdır. Son derece ekonomik olan ve işletmelere enerji özgürlüğü sağlayan solar enerji, büyük ölçekli fabrikalar için de oldukça önemli bir konuma gelmiştir. Güneş enerjisi sistemleri ile donatılan fabrikalar, ekonomik avantajların yanı sıra daha az hizmet kesintisi, yüksek tesis değeri ve çevre dostu şirket imajı gibi pek çok önemli avantaja sahiptir.

Kutes Makine’nin Çorlu’da yer alan modern üretim tesisinde, 240 KWP gücünde gelişmiş solar enerji sistemleri bulunmaktadır. Her yıl 149,6 tonluk karbondioksit emisyonunu engelleyen bu modern sistemlerin, yüksek enerji verimliliğinin yanı sıra doğanın korunmasına da oldukça önemli katkısı vardır. Kutes’in 80 hanenin elektrik ihtiyacına denk üretim kapasitesi olan bu solar enerji sistemi, her yıl yüzlerce ağacın doğaya kazandırılmasını sağlamaktadır. Kutes Makine, daha yaşanabilir bir dünya için güneş enerjisi gibi yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarının kullanımına son derece önem vermektedir.

Danisarak.com.tr olarak, Güneş Enerji Sistemleri konusunda sizlere yardımcı olmak isteriz. Bizimle iletişime geçmek isterseniz, tıklayın...

Eğitim süreci hakkında bilgi almak için hemen videoyu izle!

Bize e-posta gönderin:

info@danisarak.com.tr

veya
Bizi telefon ile arayın:

+90 (533) 030 31 51